De informatie op deze pagina wordt niet langer aangevuld of geüpdatet.
Zoeken in specifieke websites
- Stel: je bent op zoek naar meer informatie over de adresboeken van Ratinckx, en je wil die informatie zoeken op een website die je reeds kent en vertrouwt. Geef je trefwoorden en de internetdomeinnaam op de volgende manier in in je zoekmachine: ‘ratinckx site:consciencebibliotheek.be’. Het eerste zoekresultaat brengt je meteen naar onze pagina over Ratinckx.
- Ken je deze pagina op onze website al en wil je juist niet hier zoeken? Het volstaat om je zoekopdracht lichtjes aan te passen. Plaats een minteken voor ‘site:’ (en voeg misschien nog ‘adresboek’ toe om de zoekopdracht iets meer toe te spitsen): ‘ratinckx adresboek -site:consciencebibliotheek.be’. Het eerste zoekresultaat brengt je meteen naar de website van het Felixarchief.
Zoeken in soorten websites
- Wil je je zoekopdracht uitbreiden? Dan kan je bijvoorbeeld zoeken op alle webadressen die eindigen op ‘.be’ en dus allemaal vallen onder dat bewuste topleveldomein: ‘ratinckx adresboek site:.be’. Het zoekresultaat is een gezonde mix van institutionele en heemkundige websites uit onze eigen contreien.
- Ben je daarentegen benieuwd naar wat websites buiten dit topleveldomein te melden hebben over de adresboeken van Ratinckx? Voeg opnieuw het minteken toe voor ‘site:’: ‘ratinckx adresboek -site:.be’. Het resultaat is een bredere selectie aan websites. Natuurlijk zijn een deel van deze websites ook Belgisch, maar toch eindigen ze op ‘.eu’, ‘.net’ of ‘.com ‘, zoals de blog van Jan Lampo, medewerker van het Letterenhuis en zoon van auteur Hubert Lampo.
Zoeken binnen webadressen
Webadressen (ook wel gekend als URL’s) bevatten meer informatie dan je zou denken. Vaak wordt de volledige titel van een artikel opgenomen in het adres: https://www.demorgen.be/tv-cultuur/said-boumazoughe-ik-denk-dat-marc-van-ranst-een-marokkaan-is~bd3c3837/ (+)
- Om niet overspoeld te worden door (overbodige) informatie volstaat het soms dus om enkel te zoeken binnen webadressen. Dat doe je zo: ‘inurl:boumazoughe’.
- Wil je wel zoeken naar Said Boumazoughe maar niet naar Marc Van Ranst? Dat zou je zo kunnen doen: ‘inurl:boumazoughe -inurl:ranst’ (minteken)
- Ben je op zoek naar alle artikels van De Morgen over Said Boumazoughe? Dat doe je zo: ‘allinurl:demorgen boumazoughe’. De webadressen van deze zoekresultaten bevatten allemaal de termen ‘demorgen’ én ‘boumazoughe’.
- Als je alleen maar op Marc Van Ranst wil zoeken, en zeker niet in combinatie met Said Boumazoughe én zeker niet op de website van De Morgen, dan doe je dat zo: ‘marc van ranst -inurl:demorgen -inurl:boumazoughe’. Google sleutelt constant aan zijn algoritmes; daardoor blijken voor-de-hand-liggende commando’s zoals ‘-allinurl:’ soms opeens niet (meer) te werken!
Wist je dat: Topleveldomeinen
Vaak kiezen mensen of organisaties voor een topleveldomein als ‘.org’, ‘.com’, ... in de hoop op een groter internationaal bereik. Een topleveldomein zegt vaak iets over de inhoud van een website:
- .be = Belgische websites
- .com = vaak websites van commerciële bedrijven
- .edu = websites van educatieve instellingen en organisaties (universiteiten, …)
- .org = websites van niet-commerciële instellingen en organisaties
- .gov = websites van overheden
Hier vind je een uitgebreide lijst met topleveldomeinen.
Ga hieronder naar de andere zoektips of ga terug naar de startpagina.