Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: LUCID

Quel Bordel

Nottebohmlezing door Diane De Keyzer

Dit najaar geven we het woord aan auteurs en onderzoekers die op basis van de rijke collectie van de Erfgoedbibliotheek nieuw werk hebben gepubliceerd. Diane De Keyzer neemt je mee langs de straten van plezier en de huizen van vertier. Maak kennis met straatmadelieven en courtisanes, met bordeelmadames, koppelaarsters en pooiers. 

In de middeleeuwen heetten ze ledighe vrouwen, lichtwiven of lichtekooien. Ze werden verbannen of behangen met schandstenen. Ze hadden een verbond met de duivel en waren slachtoffers van heksenjachten. 

Vandaag noemen we hen sekswerkers en luxe escorts. Ze vertellen tijdens druk bekeken programma’s op tv wat en waarom ze het doen. 

Prostitutie door de eeuwen heen. Diane De Keyzer neemt je mee langs straten van plezier en huizen van vertier. We maken kennis met straatmadelieven en courtisanes, met bordeelmadames, koppelaarsters en pooiers. En geen prostitutie zonder vraag en dus komt ook de klant in beeld. Vaak is hij heel voornaam en laat zich Sire noemen. 

We brengen een bezoek aan de rosse buurten in Brussel en Antwerpen, in de negentiende eeuw maar ook vandaag. En we komen te weten wat de grote oorlogen doen met mannen en met vrouwen achter het raam. 

Quel Bordel is een fascinerende inkijk in het leven van ontelbare vrouwen die al eeuwenlang hun brood verdienden en verdienen met seks. En je verneemt terloops dat het beroep van deze dames nooit het oudste ter wereld is geweest. 

 

Diane De Keyzer is een Vlaamse schrijfster van non-fictieverhalen, geeft Nederlandse les en sociale vaardigheden aan anderstaligen in het volwassenenonderwijs en schreef als journaliste af en toe voor de krant De Standaard en een korte periode voor De Morgen. 

 

Praktisch 

  • Zondag 5 november van 11 uur tot 12.30 uur 

  • Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, ingang Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen

  • Standaardticket per lezing: € 5 / € 2,5 leden Dotatiefonds voor Boeken en Letteren 

Deze activiteit maakt deel uit van November Boekenmaand. In november bewijst Antwerpen nog eens dat het dé boekenstad van Vlaanderen is. Een maand lang stroomt de hele stad over van prachtige verhalen en inspirerende boekenevents. Het is één groot Antwerps feest, voor iedereen! Ook als je geen literatuurkenner of boekenwurm bent, heeft November Boekenmaand heel wat activiteiten en evenementen in petto waar jij plezier aan beleeft. Verwen al je zintuigen met het veelzijdige programma en geniet op onverwachte locaties van inspiratiewandelingen, spannende workshops en bruisende festivals. Of je nu houdt van boeken, muziek, podcasts, grafische kunst of zelf schrijven: er is voor elk wat wils.

 

Ontdek meer dan 100 activiteiten in Antwerpen op boekenmaand.be

Meld je aan voor de nieuwsbrief