Overslaan en naar de inhoud gaan

Grafiek en boekillustraties

Strikt genomen verzamelt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience geen grafiek op zich. Toch zijn er in de collectie duizenden prenten terug te vinden.

Grafiek – ook graveerkunst of prentkunst genoemd – is een vorm van beeldende kunst waarbij de kunstenaar gebruikmaakt van allerlei druktechnieken. Ook de afbeeldingen die op deze manieren worden gemaakt, noemt men grafiek (gravures of prenten). De Erfgoedbibliotheek heeft een lange traditie met betrekking tot het verzamelen van het boek met toegevoegde grafiek.

De renaissance-boekdrukkunst kwam tot volle bloei met Christoffel Plantin. De prentkunst volgde de opgang van de boekdrukkunst op de voet. De zestiende eeuw is de tijd van de grote prentenuitgevers. Wetenschappelijke studies werden verduidelijkt met illustraties. Schilders lieten hun schilderijen als prent reproduceren. Religieuzen zagen prenten als een ideaal middel om de contrareformatie te steunen. Ontdekkingsreizigers gebruikten ze om hun ervaringen te illustreren. Burgers die niet kapitaalkrachtig genoeg waren om hun interieur met dure schilderijen te verfraaien, kochten de goedkopere, maar toch stijlvolle prenten. De Antwerpse prentuitgeverij ‘In de vier winden’ van Hiëronymus Cock was één van de invloedrijkste van Europa.

De illustraties in oude drukken zijn vaak echte kunstwerken : houtsneden, kopergravures of etsen, ontworpen door grote namen als Rubens of Van Dyck.

Ook vandaag komt er nog steeds grafiek terecht in de Erfgoedbibliotheek. Het ambachtelijk uitgegeven Vlaamse drukwerk in de marge wordt veelal uitgegeven met welgekozen, originele grafiek. Galerijen als De Zwarte Panter verspreiden, naast de commerciële uitgave, ook een bibliofiele versie met toevoeging van origineel, gesigneerd werk op papier. Bekende Vlaamse kunstenaars als Fred Bervoets, Jan Cox, Sam Dillemans, Vic Gentils, Guy Leclercq, Pol Mara, Roger Raveel, Jan Vanriet,… zijn op die manier goed vertegenwoordigd in de collectie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief