Overslaan en naar de inhoud gaan
Interieur Bovensodaliteit

Barokke Influencers

De Jezuïten, Rubens en de kunst van het overtuigen in de 17de eeuw

Om hun publiek te overtuigen, ontwikkelden de jezuïeten een unieke beeldcultuur die tot in China invloed uitoefende. Het stadsfestival ‘Barokke Influencers’ toont hoe de hoofdrolspelers uit het Antwerpen van de 17de eeuw dachten, droomden, werkten en baden.

vrijdag 21 april 2023 tot zaterdag 9 september 2023 van 13:00 tot 17:00
vrijdag 21 april 2023 tot zaterdag 9 september 2023 van 13:00 tot 17:00

Een van de pronkstukken is de verdwenen barokke kapel op het Conscienceplein waar vandaag de indrukwekkende Nottebohmzaal is. De ruimte wordt in historisch bronnen omschreven als ‘een eetzaal voor de koning’. De schitterend ingerichte ruimte was aangekleed met tientallen schilderijen van Rubens en Van Dyck en met een marmeren muurbekleding. Na de stopzetting van de jezuïetenorde in 1773 is de zaal ingrijpend veranderd: de kunstwerken zijn verdwenen en er zijn 19de-eeuwse boekenrekken geplaatst. Tijdens Barokke Influencers wordt de Nottebohmzaal opnieuw omgetoverd tot deze prachtige kapel.

De tentoonstelling is een drieluik en loopt ook in het Snijders&Rockoxhuis en in de Carolus Borromeuskerk. De expositie maakt deel uit van het stadsfestival ‘Barokke Influencers’. Klik hier voor meer info.

Logo Barokke Influencers

Webinar

Webinar Barokke Influencers

Door Steven Van Impe en Marijke Drijbooms
dinsdag 7 februari 2023 van 20:00 tot 21:00

Wat nu de indrukwekkende Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is, was tot 1773 een indrukwekkende barokke kapel. Tijdens de tentoonstelling 'Barokke Influencers' wordt de Nottebohmzaal opnieuw omgetoverd tot deze prachtige kapel. Conservator Steven Van Impe geeft op 7 februari een vooruitblik op de expositie tijdens de webinar 'De Sodaliteit herontdekt'.

Meld je aan voor de nieuwsbrief