Overslaan en naar de inhoud gaan
Campagnebeeld Grenzen aan onze Planeet

Grenzen aan onze Planeet. Feit of fictie?

Cursus Davidsfonds Academie door Manuel Sintubin

Manuel Sintubin gaat in op een nieuwe kijk op de aarde als een planeet die tot leven kwam. Vanuit dit aardse perspectief kijkt hij naar de mens als geologische kracht, specifiek in het kader van de huidige klimaatkwestie. Wat zijn de uitdagingen op weg naar het ‘Goede Antropoceen’, een tijdperk waarin alle mensen een goed leven leiden op een bruisende planeet: (hoe) kunnen we de planetaire grenzen doorbreken?

“We moeten binnen de grenzen van onze planeet leven.” Die oproep horen we vaker in het klimaatdebat. De mens wordt daarbij eigenlijk ‘naast’ de natuur geplaatst, terwijl hij net de loop van de aardse geschiedenis voorgoed heeft veranderd. De mens staat niet naast, maar middenin de biosfeer. De toekomst van onze planeet ligt dus ook in onze handen. Dit besef gaat gepaard met een verpletterende verantwoordelijkheid: de mensen als rentmeester van Planeet Aarde.

Deze lezingenreeks gaat in op een nieuwe kijk op de aarde als een planeet die tot leven kwam. Vanuit dit aardse perspectief kijken we naar de mens als geologische kracht, specifiek in het kader van de huidige klimaatkwestie. We vragen ons uiteindelijk af wat de uitdagingen zijn op weg naar het ‘Goede Antropoceen’, een tijdperk waarin alle mensen een goed leven leiden op een bruisende planeet: (hoe) kunnen we de planetaire grenzen doorbreken?

In samenwerking met Davidsfonds Academie en Davidsfonds Reg. Antwerpen.

Praktisch

  • 3 daagse cursus, zaterdagen 1 oktober, 8 oktober  en 15 oktober 2022, 10u tot 12u
  • In het kader van de expo Finis Terrae
  • Kostprijs

Meld je aan voor de nieuwsbrief