Overslaan en naar de inhoud gaan

Bibliotheek Hubert Lampo

Na het overlijden van Vlaams schrijver Hubert Lampo werd zijn omvangrijke privébibliotheek aan de Erfgoedbibliotheek geschonken. Deze collectie van ongeveer 5.700 boeken is nu volledig in onze online catalogus ontsloten.

14.12.2017

Hubert Lampo (1920-2006) debuteerde in 1943 met de novelle Don Juan en de laatste nimf. Het bekendst is de roman De komst van Joachim Stiller, waarvan tientallen drukken verschenen. In 1963 ontving hij hiervoor de Driejaarlijkse Staatsprijs voor literatuur. Het boek werd in 1976 verfilmd door Harry Kümel.

Als boegbeeld van het magisch-realisme, een stroming die zich kenmerkt door het gebruik van paranormale verschijnselen en gebeurtenissen, had Lampo een passie voor mythologie en fantastische verhalen. Deze interesses vinden we ook terug in zijn bibliotheek, met talrijke werken over archeologie, bovennatuurlijke fenomenen, psychologie, mythologie en godsdienst. Onderwerpen als Atlantis, de Heilige Graal, Ufo’s en Stonehenge komen ruimschoots aan bod. Behalve vele publicaties van en over Nederlandstalige collega-schrijvers treft men ook een indrukwekkend aantal Franstalige en Engelstalige romans aan. Zijn reismicrobe manifesteert zich in diverse reisgidsen en folders over plaatselijke bezienswaardigheden.

Meer informatie vind je in de collectiebeschrijving in de catalogus, die doorverwijst naar alle gekoppelde titelbeschrijvingen uit de collectie. Publicaties die al in ons bezit waren, werden niet opgenomen maar wel gemarkeerd. Zo maken ze deel uit van de collectiebeschrijving, die een volledige weergave is van de bibliotheek die we ontvingen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief