Overslaan en naar de inhoud gaan

De Oorlog

"De Oorlog" is een handgeschreven blad, dat van 2 februari tot 16 november 1915 de soldaten en vluchtelingen in een Belgisch militair hospitaalkamp in Frankrijk informeerde over het oorlogsnieuws.

Binnen de collectie frontblaadjes uit de Eerste Wereldoorlog, die de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewaart, springt De Oorlog in het oog. Dit handgeschreven journaal verscheen dagelijks van 2 februari tot 16 november 1915. De publicatie werd grotendeels geproduceerd, gedrukt (met een mimeograaf) en verspreid in het Belgische militaire hospitaalkamp Le Ruchard bij Villaines-les-Rochers (Frankrijk). Het blad was gericht aan de Vlaamse soldaten die er herstellende waren, en aan vluchtelingen die er verbleven. Ze konden het voor 0,15 frank kopen.

Elke aflevering van deze in een bijzonder goede staat bewaarde publicatie blijkt steeds niet meer dan één vel papier van net-geen-A4 formaat (27 x 21 cm). Het is op voor- en achterkant in twee kolommen steeds letterlijk volgeschreven met oorlogsnieuws van zowel het westelijke als het oostelijke front. Het geheel is netjes en duidelijk leesbaar geschreven, zonder doorhalingen. Enkele nummers bevatten een kaartje van een detail van het front, ter illustratie van de gevechtsgrens.

Alexis Verbouwe, die de bibliotheek haar collectie frontblaadjes in 1940 schonk, beschrijft dat De oorlog het initiatief was van een zekere E.H.R. Maere, die in de bij het frontblad bewaarde correspondentie over de publicatie Prof. Maere wordt genoemd.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewaart alle 287 genummerde afleveringen van 2 februari tot en met 15 november 1915 van De Oorlog. Er bestaat nog een allerlaatste nummer 288 van 16 november 1915, maar dat ontbreekt helaas. De Bibliothèque nationale de France in Parijs bewaart een volledige verzameling. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief