Historische architectuurtijdschriften geven ons inzicht in de brede architectuurcultuur van een periode. Ze vertellen impliciet en expliciet over de bouwproductie, architecten, verschillende visies en polemieken, invloedrijke auteurs, netwerken... Ze zijn een onschatbare inspiratiebron voor architecten, ontwerpers, studenten, architectuurwetenschappers, (kunst)historici, monumentenzorgers en restaurateurs.
Historische tijdschriften
Zes historische architectuurtijdschriften werden door de Universiteitsbibliotheek Gent en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven gedigitaliseerd, samen met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het gaat om de volledige collecties van l’Émulation, Habitation à bon marché, Bâtir, L’Ossature métallique, Bouwkunst en wederopbouw en Bulletin des métiers d’art.
Daarvoor werd in 2013 een subsidie gegeven door het Fonds Inbev-Baillet Latour dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. In de projectaanvraag stelden de partners de digitalisering van Belgische architectuurtijdschriften voor uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog. De keuze van de tijdschriften werd bepaald door hun architectuurhistorische belang en de aanwezigheid van een volledige reeks in de collecties van de partnerbibliotheken. De digitalisering komt de bewaring en doorzoekbaarheid van deze veel geraadpleegde tijdschriften ten goede.
Digitalisering afgerond
Inmiddels is de digitalisering van de zes tijdschriften afgerond. Uit de collectie van de Universiteit Gent werden vier titels gedigitaliseerd: Bâtir (1932-1940), L’Ossature métallique (1932-1954), Bouwkunst en wederopbouw (1941-1944) en Bulletin des métiers d’art (1901-1914). Twee titels komen uit onze collectie: L’Habitation à bon marché (1921-1940) en L’Emulation: architecture et urbanisme (1874-1939).
De eerste jaargangen van L’Emulation bevinden zich in het publieke domein en zijn vrij online toegankelijk. De andere jaargangen zijn, net als alle afleveringen van L’Habitation, omwille van auteursrechten uitsluitend in de bibliotheek digitaal doorzoekbaar. Onze leeszaalmedewerkers helpen u hier graag mee verder. De ingescande nummers uit de collectie van de UGent vindt u terug op bovenstaande links.