Overslaan en naar de inhoud gaan
Le Précurseur, nu ook digitaal beschikbaar

Digitalisering van ‘Le Précurseur’

Goed nieuws voor iedereen die onderzoek doet naar de geschiedenis van België en meer specifiek naar het liberalisme in de negentiende eeuw. Alle jaargangen van de Antwerpse krant Le Précurseur werden door de Erfgoedbibliotheek gedigitaliseerd, en komen stapsgewijs online te staan.

13.12.2021

Le Précurseur, opgericht in 1835 door verzekeraar August Morel, geldt als het meest vooraanstaande dagblad van Antwerpen in de negentiende eeuw. De krant genoot bij de Antwerpse zakenwereld een goede reputatie dankzij zijn economische berichtgeving waarbij ze kon beschikken over een groot netwerk van buitenlandse correspondenten. Na 1839 kreeg ze geleidelijk een uitgesproken liberaal karakter en werd ze de belangrijkste tegenhanger van het eerder katholieke Het Handelsblad (1844-). Rond 1849 had Le Précurseur een oplage van 257.700 exemplaren en was met 860 abonnementen de meest gelezen krant in de provincie Antwerpen.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de enige bibliotheek die alle jaargangen van Le Précurseur in haar bezit heeft. Dat, en het feit dat deze krant (zoals veruit de meeste uit die tijd) fel lijdt onder de verzuring van het papier, maakte van de digitalisering een prioriteit. Vandaag staan de eerste tien jaargangen (1835 tot 1845) online in de beeldbank DAMS. In de komende maanden volgen alle andere. De jaargangen na 1895, waar mogelijk nog auteursrecht op rust, zullen uitsluitend in de leeszaal raadpleegbaar zijn.

Voorbereiding en inventarisatie

We begonnen dit digitaliseringsproject met de gedetailleerde inventarisering van alle jaargangen in ons bezit. Er werd gecontroleerd of alle nodig metadata aanwezig waren in de catalogus. In een volgende stap werden de fysieke stukken zelf grondig nagekeken. Waarmee moeten we zeker rekening houden? Voornamelijk het formaat was een uitdaging, omdat niet alle scanners kunnen omgaan met kranten die groter zijn dan A3-formaat. Bovendien had de veelvoudige manipulatie van de krant gezorgd voor zichtbare schade: plooien, scheuren en andere problemen. Het verzuurde papier brokkelde af aan de randen.

Le Précurseur is de eerste krant van deze omvang die we digitaliseren. Het was van meet af aan duidelijk dat deze titel volledig digitaal doorzoekbaar moet zijn met behulp van OCR. Gebruikers kunnen zo veel efficiënter informatie opzoeken in de volledige krant. Om die uitdagingen het hoofd te bieden, is gekozen om samen te werken met een externe partner die de digitalisering en nabewerking (OCR en andere) op zich nam. Hiervoor werd in juni 2019 een openbare aanbesteding uitgeschreven. Om de financiering over de tijd te spreiden, werd in verschillende fases gedigitaliseerd. In een eerste fase werden de meest beschadigde en kwetsbare banden gedigitaliseerd: voornamelijk de grote formaten uit de twintigste eeuw (1896 tot 1914). Alle andere jaargangen (1835 tot 1896) volgden in 2020. Ondanks enkele problemen en vertragingen werden alle digitaliseringen in januari 2021 opgeleverd. Meteen konden we starten met een grondige kwaliteitscontrole van alle bestanden.

Ontsluiting en bewaring

Le Précurseur liep bijna 100 jaar met een dagelijks uitgavenpatroon. We kozen ervoor om de krant per aflevering te ontsluiten.  Deze manier maakt het voor gebruikers gemakkelijk om één bepaalde editie of datum snel terug te vinden. In de loop van 2021 werd het digitale platform DAMS volledig voorbereid op de instroom van deze grote hoeveelheid aan krantenafleveringen. In de zomer werd gestart met het systematisch verwerken van de bestanden en data. Dit proces zetten we nu gestaag verder – we houden u op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief