Overslaan en naar de inhoud gaan

Gazette van Antwerpen

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewaart een uitgebreide collectie kranten. Het volledige bezit van de Gazette van Antwerpen, de stadskrant van de achttiende eeuw, is nu digitaal beschikbaar.

Lang voor er in Antwerpen sprake was van de huidige Gazet van Antwerpen verscheen er al een Gazette van Antwerpen. Het eerste nummer onder die titel verscheen op 3 januari 1719, maar de krant bestond al veel langer. De allereerste aflevering was waarschijnlijk al in 1635 van de persen gerold, met de titel Extra-ordinarisse post-tydinghen. Van die eerste jaargangen zijn nagenoeg alle afleveringen verloren gegaan.  

Aan het einde van de zeventiende eeuw heette deze krant krant de Antwerpsche dijnsdaegsche (of vrijdaeghsche) post-tijdinge. Ze kwam dus twee keer per week uit. De oudste aflevering in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience dateert van 28 augustus 1691. Vanaf 1700 bezitten we voor de meeste jaren een min of meer volledige jaargang, tot en met het allerlaatste nummer dat verscheen op 6 maart 1804.

Al die afleveringen zijn de afgelopen jaren gedigitaliseerd en nu zijn ze online beschikbaar via ons digitaal platform waar ze per jaargang gegroepeerd werden. De volledige reeks van de Gazette van Antwerpen, van 1719 tot en met 1804, vind je hier. De beschikbare jaargangen van de eerdere titel, de Antwerpsche post-tijdinge, staan hier. Alle jaargangen zijn beschikbaar via een gloednieuwe functionaliteit in DAMS om seriële publicaties, zoals kranten en tijdschriften, te ontsluiten. Die module maakt het mogelijk om alle beschikbare jaargangen en edities eenvoudig te doorzoeken. Jammer genoeg is de reeks niet volledig: we bezitten de jaargangen 1700-1705 (zonder 1702) en 1716-1718. Daarnaast zijn er nog enkele losse afleveringen uit de periode voor 1700. Het overzicht vind je via de catalogus. Voorlopig zijn de afleveringen niet op woordniveau te doorzoeken, maar we hopen dat dit in de toekomst wel mogelijk zal worden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief