Tijdschrift De Nieuwe

Het tijdschrift De Nieuwe, dat van 1964 tot 1986 verscheen, kan worden beschouwd als één van de voornaamste Vlaamse opinieweekbladen van de na-oorlogse jaren, met een onbetwistbare invloed op de Vlaamse samenleving.

Onafhankelijk tijdschrift

Het tijdschrift De Nieuwe profileerde zich als onafhankelijk van gelijk welke politieke partij of pressiegroep, progressief en flamingantisch. Het is de opvolger van het nog door de Jezuïeten opgerichte De (Vlaamse) Linie (1948-1964), dat hier overigens ook volledig bewaard wordt. "De Linie is verdwenen, maar het kerkelijke, politieke, sociale en culturele leven gaat door. Op al deze terreinen hoopt De Nieuwe een opdracht te vervullen”, schreef oprichter en oorspronkelijk hoofdredacteur Mark Grammens (1933-2017) in het redactioneel voorwoord van het eerste nummer.  

Cartoonist GAL

De Nieuwe verscheen tot eind 1967 op groot krantenformaat. Bekender is het tijdschriftformaat met de covers van huiscartoonist GAL (Gerard Alsteens), die al van bij het begin een vaste waarde was. Ook Brigitte Raskin (schoonzus van GAL) en Karel Anthierens leverden hun eerste journalistieke bijdragen voor De Nieuwe.

Financiële problemen

Toen voor De Nieuwe in 1984 een faillissement dreigde, sprong een groep rond Volksunie-voorman Hugo Schiltz financieel in de bres. Uit onvrede omdat de onafhankelijke koers van het tijdschrift teloor dreigde te gaan, namen toenmalig hoofdredacteur Piet de Moor en zijn naaste medewerkers collectief ontslag. De Nieuwe wist dan toch nog twee jaar te overleven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief