Overslaan en naar de inhoud gaan

Unieke Streuvelscollectie

Dankzij het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting krijgt een collectie van meer dan 1.000 boeken van Stijn Streuvels een onderkomen in de Erfgoedbibliotheek. De collectie wordt in de loop van volgend jaar in de catalogus verwerkt, zodat ze beschikbaar is voor historisch en wetenschappelijk onderzoek.

30.11.2017

Naast alle eerste drukken omvat de collectie heel wat zeldzame exemplaren, uitgaven in beperkte oplage, een 80-tal opdrachtexemplaren, bijzondere boekbanden en talrijke vertalingen. In totaal goed voor zo’n 1.339 boeken of 32 strekkende meter. De verzameling overtreft op alle vlakken wat in andere bibliotheken van Streuvels aanwezig is. Ze biedt daarnaast een overzicht van ca. 80 jaar evolutie van de bibliofiele, uiterst verzorgde uitgaven en van de ontwikkeling van de uitgeverswereld, en illustreert het literaire netwerk van Streuvels en zijn relatie met de beeldende kunst.

Streuvelsexpert Paul Thiers verzamelde deze uitzonderlijke boekencollectie over een periode van 40 jaar. Om de collectie als één geheel te behouden, verkocht hij ze integraal aan het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting. Dit Fonds bracht ze onder in de Erfgoedbibliotheek, die gespecialiseerd is in de Nederlandse en Vlaamse letterkunde en alle werken van Vlaamse en Nederlandse literaire schrijvers verzamelt. Deze boeken van Streuvels vormen hierop een belangrijke aanvulling.

Paul Thiers stelde daarnaast een overzicht op van alle in boekvorm verschenen titels in alle drukken en in alle varianten, voor zover bekend, met alle mogelijke contextinformatie en de vermelding of ze al dan niet aanwezig zijn in de ‘collectie Thiers’.

Na de catalografische verwerking, die in het najaar 2018 wordt afgerond, zal de collectie raadpleegbaar zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Op woensdagavond 3 oktober 2018 zal de Streuvelscollectie in het Letterenhuis in de kijker worden geplaatst. Dit publieksmoment wordt een samenwerking van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Letterenhuis, het Stijn Streuvelsgenootschap en het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting.

Over Stijn Streuvels

Stijn Streuvels (1871-1969 - pseudoniem van Frank Lateur) is een van de grootste en meest vernieuwende Vlaamse schrijvers van zijn tijd en is vooral gekend voor zijn naturalistische romans. Tot zijn bekendste werk behoren onder meer De vlaschaard (1907), Het leven en de dood in den ast (1926) en De teleurgang van de Waterhoek (1927). Centraal in zijn werk staan het Vlaamse dorpsleven en het noodlot. Naast romans schreef hij ook novelles en toneelstukken. Verschillende van zijn boeken werden verfilmd (vb. de klassiekers Mira, 1971, of De vlaschaard, 1983).

Als auteur genoot hij nationale en internationale erkenning en ontving hij vele literaire prijzen. Streuvels maakt dan ook deel uit van de canonlijst, een verzameling van hoogtepunten uit de Nederlandstalige literatuur. Ook vandaag is de aandacht voor Streuvels en zijn oeuvre groot. Jaarlijks blijven wetenschappelijke studies over Streuvels’ leven en werk verschijnen, die zijn veelzijdigheid en actueel belang belichten.

Gerelateerd

Twee zeldzame Streuvelsdrukken

10.11.2019 | De Erfgoedbibliotheek kocht begin oktober twee bibliofiele drukken met werk van Stijn Streuvels aan. Een mooie aanvulling op de grote Streuvelscollectie van verzamelaar Paul Thiers die vorig jaar met de steun van de Koning Boudewijnstichting werd aangekocht.

Catalografie Stijn Streuvelscollectie van start

21.03.2018 | Eind 2017 verwierf de Erfgoedbibliotheek een unieke bruikleencollectie met meer dan 1.000 boeken van Stijn Streuvels. De verwerking ervan werd recent gestart. Alle boeken zullen in de loop van 2018 in de catalogus zijn ingevoerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief