Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwaartepunten

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is dé bibliotheek voor wie meer wil weten over de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen.

Om structuur aan te brengen in de gigantische collectie van meer dan 1,5 miljoen volumes werd een collectieplan opgemaakt. Dit plan deelt de collectie in vier grote kennisdomeinen in: Taal- en letterkunde, Boek en bibliotheek, (Cultuur)geschiedenis en Wetenschapsgeschiedenis. Daaronder identificeren we 24 collectieprofielen. Voor elk profiel staat beschreven welke publicaties we momenteel verzamelen en welke deelcollecties we in ons bezit hebben.

Zes collectieprofielen wegen zwaarder door dan de andere. Het zijn absolute zwaartepunten in de collectie omdat we ze al decennia- of eeuwenlang nauwgezet opvolgen: Nederlandse letterkunde, Nederlandse taalkunde, Oude drukken en handschriften, (Geschiedenis van) Antwerpen, Volkscultuur en Geschiedenis van Vlaanderen, België en de Nederlanden.

Antwerpen

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verzamelt alle publicaties die te maken hebben met de stad Antwerpen en haar geschiedenis.

Nederlandse letterkunde

Van debuut tot verzameld werk: het literaire werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs, van vroeger tot nu, vindt u hier onder één dak.

Geschiedenis van Vlaanderen, België en de Nederlanden

De Erfgoedbibliotheek verzamelt publicaties over de algemene geschiedenis en de cultuurgeschiedenis van Vlaanderen, België en de Nederlanden.

Nederlandse taalkunde

De bibliotheek verzamelt publicaties over de Nederlandse taalkunde en de geschiedenis van de Nederlandse taal.

Oude drukken en handschriften

Met meer dan 40.000 boeken uit de pre-industriële periode bewaren we één van de grootste collecties oude drukken in Vlaanderen.

Volkscultuur

Boeken die het dagelijks leven en de volkscultuur in beeld brengen, vindt u in overvloed in de collectie van de Erfgoedbibliotheek.