Overslaan en naar de inhoud gaan
Studenten kijken naar oude druk die door conservator wordt gepresenteerd in Nottebohmzaal LUCID

Inspiratiesessies voor hogescholen en universiteiten

In het interview over hun project ‘Design for Digital Reading’ spreken Ann Bessemans en Kevin Bormans met veel enthousiasme over de show & tells die de conservatoren van de Erfgoedbibliotheek hebben gegeven voor hun studenten Grafisch Ontwerp. Studenten en docenten van hogescholen en universiteiten leggen wij graag in de watten met inspiratiesessies op maat. Daarin staan collectie en onderzoek steeds centraal. We werken hierbij samen met de deelnemers en zoeken de dialoog op omdat dit voor ons de uitgelezen kans is om (minder bekende) delen van onze collectie te valoriseren en onderzoek erop te stimuleren.

Onze specialisten selecteren prikkelende collectiestukken rond vooraf gekozen thema’s en de studierichting van de groep. Tijdens een inspiratiesessie gaan we dieper in op de ontstaansgeschiedenis, inhoud en productiewijze van het materiële boek of belichten we een bepaalde deelcollectie. Afhankelijk van de studiefase en het profiel van de studenten wijzigt de invulling en het format. Een combinatie van de onderstaande formats is uiteraard mogelijk. We brengen steeds een bezoek aan de Nottebohmzaal!

  • Introductiebezoek met aandacht voor relevante collectiedomeinen, afhankelijk van de studierichting.
  • Bezoek achter de schermen met focus op de werking van verschillende afdelingen van de Erfgoedbibliotheek (collectievorming, catalografie, behoud & beheer, digitalisering, depotwerking en leeszaal).
  • In een show & tell stelt een expert relevante collectiestukken voor in een ongedwongen sfeer. Domme vragen bestaan niet!
  • In een workshop belichten we een specifiek thema uit de boekwetenschap, bepaalde aspecten van het materiële boek (zoals illustratietechnieken, boekbanden, herkomstmerken, ... ) of een deelcollectie (bijvoorbeeld jeugdliteratuur, bibliofiele uitgaven, liturgica, ... ) en gaan studenten aan de slag met de boeken in de hand.
  • Wij ondersteunen werkcolleges op locatie, geleid door de docent zelf, met onze collectie en knowhow.

Heb je als docent, master- of doctoraatsstudent een speciale invalshoek of een onderzoeksproject dat je samen met ons wil vormgeven? Wij gaan voor je op expeditie in onze collectie en staan altijd open voor nieuwe thema’s. Contacteer ons en kom op prospectie naar de Erfgoedbibliotheek. Samen bespreken we hoe we de handen in elkaar kunnen slaan voor een beklijvende leerervaring!

Info en contact

Marie-Charlotte Le Bailly, conservator publiek en onderzoek (marie-charlotte.lebailly@antwerpen.be)

Marlou de Bont, conservator moderne drukken (marlou.debont@antwerpen.be)

Steven Van Impe, conservator oude drukken (steven.vanimpe@antwerpen.be)

Thomas Martin, educatief medewerker (thomas.martin@antwerpen.be)

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief