Overslaan en naar de inhoud gaan
Banner Nottebohmkrant voorjaar 2023

Nottebohmkrant voorjaar 2023

Expo Barokke Influencers, nieuws uit onze collectie, uitgebreid voorjaarsprogramma en nog veel meer. 

Dit voorjaar is de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience één van de haltes van het grootschalige stadsfestival Barokke Influencers. In de Nottebohmzaal brengt de tentoonstelling ‘Jezuëten, Rubens en de kunst van het overtuigen’ de vroegere kapel die daar 250 jaar geleden was tot leven. Het interview met curator Steven Van Impe in deze krant licht alvast een tipje van de sluier op. Barokke Influencers brengt verrassende expo’s, adembenemende muziekconcerten en vele andere boeiende evenementen en geeft evenveel ruimte aan verdieping als aan beleving. Van topwerken van Peter Paul Rubens, 17de-eeuwse devotieprenten en een herontdekte avant-gardebeweging uit het interbellum, tot hedendaagse kunst en brandend actuele debatten over solidariteit: Barokke Influencers wil je kijk op de wereld veranderen.

Lees hieronder de digitale krant of klik onderaan deze pagina door op de verschillende artikels. Veel leesplezier! 

Hoofdartikels

'Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen' doet vroegere kapel herleven in Nottebohmzaal

Expo Barokke Influencers

Belangrijke Antwerpenaren klopten in de 17de en 18de eeuw geregeld aan bij het gebouw tegenover de Carolus Borromeuskerk. Hier verzamelden broederschappen waarvan de leden niet alleen hun geloof delen, maar ook hun invloedrijke positie in de maatschappij. Ook Rubens en Van Dyck waren lid. Het gebouw telde twee kapellen, één ervan in de huidige Nottebohmzaal. De expo ‘Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen’ brengt die barokke pronkzaal weer tot leven. Curator Steven Van Impe neemt je alvast mee doorheen de expo en de kapel.

Braziliaanse onderzoeker René Lommez Gomes te gast in de Erfgoedbibliotheek

‘Arte de brilhantes vernizes, & das tinturas’ uit 1729 is een ogenschijnlijk banaal receptenboek voor vernis, verf en lijm in de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Onze verbazing was dan ook groot toen bleek dat de Braziliaanse onderzoeker René Lommez Gomes het boek tot in de kleinste details wilde bestuderen. Dankzij een beurs van de Stichting Nottebohm reisde hij naar Antwerpen.

Pentekening piramide met citaat "Te stante virebo" uit 17de-eeuws liedboek

"Als jij staat, bloei ik"

Sierlijk gekalligrafeerd 17de-eeuws liedboek

Met de woorden "Te stante virebo" gebeiteld onderaan een piramide toonde een hoopvolle minnaar zijn absolute overgave aan zijn geliefde Dorothea de Berti (†1686). De piramide figureert in een pentekening uit het sierlijk gekalligrafeerd album dat hij haar schonk ter gelegenheid van hun verloving in 1621. Dat album kon de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience begin met de hulp van het Dotatiefonds voor Boek en Letteren en van de Koning Boudewijnstichting aanwerven bij een Duits veilinghuis. Wie was Dorothea de Berti en wie was degene die haar dit schitterend handschrift aanbood? Onze conservator Marie-Charlotte Le Bailly zocht het allemaal uit.

Aanwinsten voorjaar 2023

Collectie

De collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience groeide ook in 2023 weer aan. We stellen graag enkele bijzondere werken aan je voor.

Meld je aan voor de nieuwsbrief