Overslaan en naar de inhoud gaan
Banner Nottebohmkrant voorjaar 2023

Nottebohmkrant voorjaar 2023

Expo Barokke Influencers, nieuws uit onze collectie, uitgebreid voorjaarsprogramma en nog veel meer. 

Dit voorjaar is de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience één van de haltes van het grootschalige stadsfestival Barokke Influencers. In de Nottebohmzaal brengt de tentoonstelling ‘Jezuëten, Rubens en de kunst van het overtuigen’ de vroegere kapel die daar 250 jaar geleden was tot leven. Het interview met curator Steven Van Impe in deze krant licht alvast een tipje van de sluier op. Barokke Influencers brengt verrassende expo’s, adembenemende muziekconcerten en vele andere boeiende evenementen en geeft evenveel ruimte aan verdieping als aan beleving. Van topwerken van Peter Paul Rubens, 17de-eeuwse devotieprenten en een herontdekte avant-gardebeweging uit het interbellum, tot hedendaagse kunst en brandend actuele debatten over solidariteit: Barokke Influencers wil je kijk op de wereld veranderen.

Lees hieronder de digitale krant of klik onderaan deze pagina door op het hoofdartikel. Meer aparte artikels verschijnen binnenkort. Veel leesplezier! 

Hoofdartikel

Artikel over bijzondere aanwinst collectie

Pentekening piramide met citaat "Te stante virebo" uit 17de-eeuws liedboek

"Als jij staat, bloei ik"

Sierlijk gekalligrafeerd 17de-eeuws liedboek

Met de woorden "Te stante virebo" gebeiteld onderaan een piramide toonde een hoopvolle minnaar zijn absolute overgave aan zijn geliefde Dorothea de Berti (†1686). De piramide figureert in een pentekening uit het sierlijk gekalligrafeerd album dat hij haar schonk ter gelegenheid van hun verloving in 1621. Dat album kon de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience begin met de hulp van het Dotatiefonds voor Boek en Letteren en van de Koning Boudewijnstichting aanwerven bij een Duits veilinghuis. Wie was Dorothea de Berti en wie was degene die haar dit schitterend handschrift aanbood? Onze conservator Marie-Charlotte Le Bailly zocht het allemaal uit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief