Overslaan en naar de inhoud gaan

Nottebohmkrant voorjaar 2024

Een nieuwe editie boordevol interviews en een duik in de bibliotheek van Felix Timmermans

De voorjaarseditie van de Nottebohmkrant barst deze keer van de boeiende interviews.

Journalist Tom Dieusaert vertelt over zijn nieuwste boek Rond de kaap en kunsthistorica Wendy Wauters over haar non-fictie bestseller De geuren van de kathedraal over de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in de 16de eeuw. Maar de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience inspireert niet alleen onderzoekers. Zo maak je in dit nummer kennis met muziektheatermakers Sascha Bornkamp en Leonore Spee. Zij vertellen hoe ze inspiratie vonden in de collectie voor Het Nieuw Antwerps Liedboek. Tot slot duiken we in de bibliotheek van Felix Timmermans. Wat vertelt zijn collectie ons over zijn persoon?

Verder zetten we in deze Nottebohmkrant ook twee nieuwe aanwinsten in de kijker en krijg je een overzicht van de activiteiten die dit voorjaar op de kalender staan.

Lees hieronder de digitale krant of klik onderaan deze pagina door op de verschillende artikels. Veel leesplezier! 

Hoofdartikels

“Het Antwerps liedboek is van iedereen”

Leonore Spee en Sascha Bornkamp van Teletext maken een Nieuw Antwerps Liedboek.

“De kathedraal was een gemeenschapshuis en een geheugenpaleis”

Hoe was het om te vertoeven in de 16de-eeuwse kathedraal? Wat kon je er zien, horen en ruiken? We vragen het kunsthistorica Wendy Wauters.

“Mijn aanpak als journalist is complementair met die van een historicus”

Na de Val van Antwerpen in 1585 vluchten tal van kapitaalkrachtige Antwerpse kooplui naar Amsterdam. Journalist en reisgids Tom Dieusaert volgde het spoor van één van hen: Isaac Le Maire, kapitalist pur sang en samen met zijn zoon Jacob de ontdekkers van Kaap Hoorn in Zuid-Amerika.

“Dit schoon boekske is van mij!”

Felix Timmermans als lezer, vriend, vader en echtgenoot

Felix Timmermans (1886–1947) was lange tijd een van de meest geliefde en vertaalde auteurs uit ons taalgebied. Onlangs verwierf het Letterenhuis zijn archief. De boeken uit Timmermans' persoonlijke bibliotheek vonden een onderkomen in onze Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en zijn sinds kort te raadplegen in onze leeszaal.

Meld je aan voor de nieuwsbrief