Overslaan en naar de inhoud gaan

Nottebohmlezingen voorjaar 2024

We geven het woord aan auteurs en onderzoekers die op basis van de rijke collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience nieuw werk hebben gepubliceerd. Decor voor deze lezingen is de prachtige Nottebohmzaal.

Inge Misschaert schreef een boek over die passie die we allemaal wel eens voelen, het verzamelen. Alexander Reeuwijk, autoriteit over natuurhistorische werken, neemt ons mee in de tijd. Een ontdekkingsreis naar de wereld van de paradijsvogels eind 18de eeuw. Wendy Wauters voert ons iets verder terug, naar een van dé hotspots van de 16de eeuw: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, sinds 1559 beter bekend als de kathedraal van Antwerpen. Johan Vanhecke houdt een pleidooi om Hendrik Conscience te lezen. En met Tom Dieusaert voeren we het gevecht van één man tegen de machtigste multinational van de 17e eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie.  

Programma

Verzameld! Gepassioneerde verzamelaars door de eeuwen heen

Nottebohmlezing door Inge Misschaert

Inge Misschaert, schreef een boek over die passie die we allemaal wel eens voelen: het verzamelen. Kom luisteren naar de passie van kunstenaars en schrijvers, architecten en pantologen, filosofen en gewone mensen.

De paradijsvogels

Nottebohmlezing door Alexander Reeuwijk

In de Nottebohmlezingen geven we het woord aan auteurs en onderzoekers die op basis van de rijke collectie van de Erfgoedbibliotheek nieuw werk hebben gepubliceerd. Alexander Reeuwijk neemt je mee in de tijd, op ontdekkingsreis, einde achtiende, begin negentiende eeuw, naar de wereld van de paradijsvogels.

De geuren van de kathedraal. De overweldigende 16de eeuw in Antwerpen

Nottebohmlezing door Wendy Wauters

In de Nottebohmlezingen geven we het woord aan auteurs en onderzoekers die op basis van de rijke collectie van de Erfgoedbibliotheek nieuw werk hebben gepubliceerd. Wendy Wauters voert  je mee naar een van dé hotspots van de 16de eeuw: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, vanaf 1559 de kathedraal van Antwerpen. Dit majestueuze bouwwerk was het kloppend hart van de stad, waar diepgelovige parochianen het pad kruisten met hondenslagers, pelgrims en veehandelaars. De religieuze sereniteit was er soms ver te zoeken.

Voor moedertaal en vaderland

Nottebohmlezing door Johan Vanhecke

In de Nottebohmlezingen geven we het woord aan auteurs en onderzoekers die op basis van de rijke collectie van de Erfgoedbibliotheek nieuw werk hebben gepubliceerd. Johan Vanhecke brengt verschillende elementen samen waaruit blijkt dat Hendrik Conscience het nog steeds verdient om gelezen te worden. 

Rond de Kaap. Isaac le Maire contra de VOC

Nottebohmlezing door Tom Dieusaert

In de Nottebohmlezingen geven we het woord aan auteurs en onderzoekers die op basis van de rijke collectie van de Erfgoedbibliotheek nieuw werk hebben gepubliceerd. Tom Dieusaert vertelt over het gevecht van één man tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Een gevecht ‘waarbij hij anderhalf miljoen gulden zou verliezen maar toch zijn eer zou bewaren.’

Meer info en tickets

  • Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, ingang Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
  • Standaardticket per lezing: € 5 / € 2,5 leden Dotatiefonds voor Boeken en Letteren
  • Koop je ticket via de pagina van de lezing die je wil bijwonen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief