Overslaan en naar de inhoud gaan

Collectie Guido Lauwaert

Guido Lauwaert is bekend als auteur, regisseur, organisator en columnist. Zijn bibliotheek weerspiegelt zijn brede interesses in het Nederlandstalige literaire veld. We kregen de kans om een deel van zijn collectie over te nemen.

14.12.2017

Guido Lauwaert (Mechelen, 1945) kwam als leerjongen in een drukkerij vroeg in contact met literatuur, en ontwikkelde een grote liefde voor Willem Elsschot en Paul van Ostaijen. Hij was een fervent promotor van de Nederlandstalige poëzie en werkte mee aan tal van culturele en literaire initiatieven (o.a. de Nachten van de Poëzie, Villa Elsschot …). In de jaren ’70 en ‘80 bewerkte hij bekende romans tot succesvolle solovoorstellingen, en schreef ook eigen novellen en originele toneelstukken. Als columnist en recensent schreef hij voor verschillende kranten en tijdschriften in Vlaanderen en Nederland. Momenteel schrijft hij nog voor doorbraak.be.

In totaal verhuisden een 800-tal titels uit zijn bibliotheek naar de Erfgoedbibliotheek. Ze passen allemaal perfect in onze collectieprofielen ‘Nederlandse letterkunde’ en ‘Wereldliteratuur’. In dit laatste verzameldomein verzamelen we momenteel voornamelijk de Nederlandstalige vertalingen, die prominent in Lauwaerts collectie aanwezig zijn. Dankzij deze overname zijn nu ook alle eigen publicaties van Lauwaert in onze collectie aanwezig.

Vooral de opdrachtexemplaren zijn interessant. Ze geven een beeld van de diverse contacten van Lauwaert met andere auteurs, variërend van Hugo Claus over Gerrit Komrij tot Tom Lanoye en Peter Holvoet-Hansen. Daarnaast selecteerden we nog een beperkt aantal speciale en niet-commerciële uitgaven, zoals enkele uitgaven naar aanleiding van de Nacht van de Poëzie, twee ‘gedichtenflessen’, 11 bibliofiele uitgaven en 12 gedichtenposters. Meer informatie over deze collectie vindt u in de collectiebeschrijving, die doorverwijst naar alle titels uit de collectie die tot nu al in de catalogus werden beschreven. Deze lijst zal de komende maanden verder aangroeien, tot alle publicaties zijn beschreven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief