Overslaan en naar de inhoud gaan

Georges Hasse

Georges Hasse (1880-1956) was een markante Antwerpse figuur. Hij was veearts maar bovenal pionier-archeoloog en een verwoed verzamelaar van historische vondsten. De Erfgoedbibliotheek bewaart een deel van zijn boekencollectie.

Georges Hasse was al op jonge leeftijd begaan met de teloorgang van het Antwerpse archeologisch patrimonium en wees het stadsbestuur regelmatig op haar plichten in dit verband. Hij volgde de grote bouwwerken in de stad op de voet en was vaak ‘de enige en onvermijdelijk laatste getuige’. 

Het huis van Hasse aan de Kardinaal Mercierlei in Berchem moet een ware bezienswaardigheid zijn geweest, volgestouwd met antiquiteiten en historische artefacten. 

In 1956 kocht de Stad Antwerpen de verzameling oudheden en de boekencollectie van Georges Hasse (1880-1956). Het grootste gedeelte van de oudheidkundige verzameling kwam in het Vleeshuis terecht. Het Letterenhuis bezit enkele archivalia. De Erfgoedbibliotheek kreeg de taak om de boekencollectie te verdelen over het Stadsarchief en de Antwerpse oudheidkundige musea en bibliotheken. 

De boeken in de Erfgoedbibliotheek zijn vooral Franstalig. Een deel van de collectie heeft te maken met Hasse’s beroep als veearts. Daarnaast spreekt uit de collectie een brede culturele en historische interesse. Sommige boeken bevatten een ex-libris.

Meer weten?

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief