Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontzuring

Het aantal werken dat door verzuring bedreigd wordt, is zeer groot. Daarom worden steeds meer procedés ontwikkeld en verfijnd om de documenten te ontzuren.

De zuurheid van papier wordt geneutraliseerd en er wordt een buffer aangelegd tegen verdere verzuring. Nadeel is dat de toestand van het papier slechts wordt gestabiliseerd. Na de behandeling is de verzuring weliswaar stopgezet, maar het papier is nog steeds even zwak als daarvoor. Elke ontzuringsmethode heeft zijn sterktes en zwaktes zodat dé ideale methode nog ontwikkeld moet worden. Bovendien is massaontzuring enorm duur.

Houtvrij papier

Ondanks de benaming wordt houtvrij papier vandaag wel degelijk van hout gemaakt. De lignine en andere houtbestanddelen worden door bepaalde chemische stoffen onder hoge temperatuur afgebroken. De chemische pulp of celstof levert een sterkere vezel dan mechanische pulp. Maar chemische pulp is bruin en moet met chloor gebleekt worden, omdat de consument een wit papier verwacht.

In vergelijking met houthoudend papier is houtvrij papier ecologisch minder verantwoord. Voor het verkrijgen van evenveel houtvrij papier is méér hout nodig dan met houthoudend papier. Door het bleken met chloorhoudende chemicaliën ontstaan giftige stoffen die nog altijd in de natuur worden geloosd.

Deel van de webexpo

Zuur … een gat in je cultuur

Verzuring is een tikkende tijdbom in papieren erfgoedcollecties. Wat kunnen wij doen om ons erfgoed tegen de tand des tijds te beschermen?

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief