De zuurheid van papier wordt geneutraliseerd en er wordt een buffer aangelegd tegen verdere verzuring. Nadeel is dat de toestand van het papier slechts wordt gestabiliseerd. Na de behandeling is de verzuring weliswaar stopgezet, maar het papier is nog steeds even zwak als daarvoor. Elke ontzuringsmethode heeft zijn sterktes en zwaktes zodat dé ideale methode nog ontwikkeld moet worden. Bovendien is massaontzuring enorm duur.
Houtvrij papier
Ondanks de benaming wordt houtvrij papier vandaag wel degelijk van hout gemaakt. De lignine en andere houtbestanddelen worden door bepaalde chemische stoffen onder hoge temperatuur afgebroken. De chemische pulp of celstof levert een sterkere vezel dan mechanische pulp. Maar chemische pulp is bruin en moet met chloor gebleekt worden, omdat de consument een wit papier verwacht.
In vergelijking met houthoudend papier is houtvrij papier ecologisch minder verantwoord. Voor het verkrijgen van evenveel houtvrij papier is méér hout nodig dan met houthoudend papier. Door het bleken met chloorhoudende chemicaliën ontstaan giftige stoffen die nog altijd in de natuur worden geloosd.