Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorg voor de collectie

Het collectiebeleid probeert door verschillende maatregelen deze problemen zo goed mogelijk te voorkomen en de boeken maximaal te sparen.

 

Collectiebeheer

Verzuring is niet het enige probleem waardoor papieren erfgoedcollecties bedreigd worden. Allerhande interne en externe factoren als temperatuur, vochtigheid en licht oefenen invloed uit op de materialen in de collectie als leder, perkament, textiel, kunststof en papier.

Van zuur naar zuurvrij

Zuurvrij verpakken is één voorbeeld van preserverende maatregelen om verzuring en andere schadevormen tegen te gaan. Kaften, mappen en dozen met een neutrale ph-waarde bieden bescherming tegen schadelijke invloeden van temperatuur, vochtigheid en licht en ze zijn ook een buffer tegen vuil en gebruiksschade.

Ontstoffen

Stof is een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën en trekt soms ook ongedierte aan. In de Nottebohmzaal werkt momenteel een klein team medewerkers aan het stofvrij maken van alle boeken aan de binnen- en buitenkant. De stofzuigers zijn voorzien van een goede stoffilter en een gesloten luchtsysteem.

Ruggen en banden

De band van een boek dient ter bescherming van het boekblok. Versleten naaiwerk, fabricagefouten, verminderde kleefkracht van lijm en veelvuldig gebruik zijn de meest voorkomende oorzaken van schade aan rug en band. Losgekomen rugstukken en versleten hoeken zijn lichte schade. Het wordt pas ernstig wanneer de binding van een boek los komt.

Wanneer het boekblok door een gebroken binding aan stevigheid inboet, kan elke manipulatie de aanhechting van het boekblok verder lossen. Het verlies van de platten (band) en katernen is dan reëel.

Deel van de webexpo

Andere afleveringen van de webexpo

Meld je aan voor de nieuwsbrief