Overslaan en naar de inhoud gaan

Uilenspiegel

De legende wil dat Tijl Uilenspiegel als jongeman chaos schiep in de straten van Nederland en Duitsland. In onze bibliotheek vind je het verhaal in honderden versies.

In zijn meest bekende vorm werd Uilenspiegel’s wedervaren opgetekend door Charles de Coster in La Légende et les Aventures héroïques, joyeuses et glorieuses d'Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs (1867). In die versie is Tijl Uilenspiegel een Vlaamse vrijheidsstrijder die samen met de Geuzen tegen de Spaanse overheersing vecht, wat de held een associatie met Vlaanderen geeft die hij ervoor niet had.

De eerste Nederlandse vertaling uit 1896 draagt de titel De legende en de heldhaftige, vroolijke en roemrijke daden van Uilenspiegel en Lamme Goedzak in Vlaanderenland en elders. Dertig jaar later verscheen dan een interessante Duitse versie: Die Geschichte von Ulenspiegel und Lamme Goedzak und Ihren heldenmässigen fröhlichen und glorreichen Abenteuer im Lande Flandern und anderwärts, met illustraties van Frans Masereel.

We bouwen stelselmatig verder op die rijke traditie. Zo haalden we uit de Collectie Uilenspiegel van Roger Gheyselinck in 2011 een uitzonderlijke verzameling Uilenspiegel-uitgaven en studies over de figuur Uilenspiegel. Niet verwonderlijk: Gheyselinck schreef zelf in 1969 het kritische De dood van taai geroddel: de snode verzinsels rond Ulenspiegel en de Coster.

Meer weten?

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief