Overslaan en naar de inhoud gaan

Helden mijner jeugd

Wil je meer weten over leven en werk van Hendrik Conscience? Deze webexpo biedt een mooie introductie tot het indrukwekkende oeuvre van de schrijver.

De Erfgoeddag 2012 stond in het teken van helden en dus besloot de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience met “Helden mijner jeugd” de helden uit de boeken van Conscience in de schijnwerpers te zetten. Met deze tentoonstelling vierden we ook het 200ste geboortejaar van de schrijver “die zijn volk leerde lezen”.

Deze webexpo toont aan de hand van het autobiografische verhaal "Geschiedenis mijner jeugd" hoe een Antwerpse volksjongen het bracht tot de grootste Vlaamse schrijver van zijn tijd. Conscience neemt ons mee langs zijn jeugdjaren, zijn voornaamste inspiratiebronnen, zijn eerste romans die tot de grote doorbraak hebben geleid. Hij vertelt hoe zijn ervaringen als soldaat in het Belgische leger stof leverden voor zijn literair werk.

Een autobiographie

Hendrik Conscience werd 200 jaar geleden, op 3 december 1812, te Antwerpen geboren als zoon van een Franse vader en een Vlaamse moeder.

De loteling

In 1843 waagde Conscience zich voor het eerst aan het genre van de dorpsroman - over het ongerepte landelijke leven en de warmte van de dorpsgemeenschap.

De Leeuw van Vlaenderen

In 1838 brak Conscience door met De Leeuw van Vlaenderen, een historische roman over de opstand van Vlaanderen tegen Frankrijk in de 14de eeuw.

Ook internationaal…

Het unieke verteltalent van Hendrik Conscience verklaart het immense succes van zijn werk, niet enkel in Vlaanderen, maar ook internationaal.

“Hij leerde zijn volk lezen”

Van een held gesproken … Tijdens zijn leven kreeg Conscience tal van onderscheidingen en werden er al verenigingen naar hem genoemd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief