Röntgenfotografie en digitale modellen
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen was bereid om de globes te onderzoeken met röntgenstralen. Voor dit onderzoek maakten de globes op hun thuisreis begin september 2013 een tussenstop bij de depots van het museum in het Antwerpse havengebied. De opnames geven een schat aan informatie over de verborgen geschiedenis van de globeproductie en van de fabricage van deze globes van 68 cm in het bijzonder.
De Vakgroep Geografie van de Universiteit Gent maakte digitale opnamen en 3D-modellen van de globes. Voor de UGent kadert dit in lopende onderzoeksprojecten rond 3D data-acquisitie. Voor de Erfgoedbibliotheek biedt het de mogelijkheid om een digitale presentatie van de globes te voorzien in de Nottebohmzaal.
Dank
Dankzij de steun van het Dotatiefonds voor boek en letteren (de vriendenvereniging van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Letterenhuis); het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting; BASF Antwerpen NV en Umicore NV kon de Erfgoedbibliotheek de globes hun hoognodige restauratiebehandeling geven en nieuwe vitrines kopen om ze verder in de best mogelijke omstandigheden te bewaren en te kunnen presenteren aan hun bewonderaars van vandaag én morgen.
Meer weten
- Sylvia Sumira: The art and history of globes. London 2014
- Amedée Dermul: De aard- en hemelgloben van W. Jasz. Blaeu, in de Antwerpsche bibliotheek. Antwerpen, 1940
- Peter van der Krogt: Globi Neerlandici: the production of globes in the Low Countries. Utrecht, 1993
- M. P. Génard: Les globes de Guillaume Blaeu. In: Bulletin de la société royale de géographie d’Anvers, 1883