Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Ans Brys

Nottebohmzaal

De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En als ze dat doen, vliegt de magie u tegemoet.

De Nottebohmzaal bevindt zich in het oudste deel van de bibliotheek, de Sodaliteit, waar ze in 1936 werd ingericht als pronkzaal. Naast boekenmagazijn en tentoonstellingsruimte doet ze dienst als bewaarplaats voor bijzondere schenkingen en stukken zoals de globes van Blaeu en de Egyptische kast. Ze dankt haar naam aan de Antwerpse mecenas Oscar Nottebohm.

Activiteiten

De magische Nottebohmzaal is het decor voor de maandelijkse Nottebohmlezingen en tijdelijke presentaties en tentoonstellingen. Ook onze rondleidingen gaan uiteraard niet voorbij aan de majestuese Nottebohmzaal

Rondleidingen

Hoe gaat het eraan toe in een historische bewaarbibliotheek? Ontdek het tijdens onze rondleidingen voor en achter de schermen.

Praktisch

Nottebohmzaal bezoeken?

De Nottebohmzaal is boekmagazijn, tentoonstellingsruimte en bewaarplaats van een aantal topstukken. Ze is exclusief toegankelijk tijdens de publieksactiviteiten of tijdens rondleidingen.

Zaalverhuur en filmopnames

Onze adembenemende Nottebohmzaal leent zich perfect voor een lezing, studiedag, filmopname of boekvoorstelling. En ook het Eekhoudkabinet kunt u huren.

Meer weten

Oscar Nottebohm

De Nottebohmzaal dankt haar naam aan de Antwerpse mecenas Oscar Nottebohm, telg uit een Duitse koopmansfamilie, die aanzienlijke sommen naliet aan het Dotatiefonds en de Volksbibliotheek.

Pronkstukken

Naast haar uitgebreide collectie boeken bezit de Erfgoedbibliotheek enkele bijzondere objecten die in de Nottebohmzaal worden tentoongesteld: bijvoorbeeld de globes van Blaeu, de Egyptische kast, de replica van de Bononiensiskaart en een Egyptische papyrus.

Ook interessant

Nottebohmkrant

Halfjaarlijkse krant

De Nottebohmkrant informeert je twee keer per jaar over de collectie, de werking en activiteiten van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Bezoek de Nottebohmzaal virtueel

Verborgen parel nu online te bezoeken

De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En nu ook online.

Meld je aan voor de nieuwsbrief