Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De globes van Blaeu

Online tentoonstelling

Twee pronkstukken van de Nottebohmzaal zijn de hemel- en aardeglobe van Blaeu. Via onze webtentoonstelling vertellen we je alles over hun geschiedenis, hun maker, hun belang en hun restauratie.

De hemel- en aardeglobe van Blaeu werden 170 jaar geleden aan Antwerpen geschonken door de toenmalige burgemeester van Hemiksem, Baron de Pret de Terveken. Bijna twee eeuwen later was het tijd voor een verjongingskuur: het globepaar werd, met de steun van de Koning Boudewijnstichting en BASF Antwerpen, gerestaureerd. In september 2013 kon het – als herboren – zijn vertrouwde plek weer innemen.

Via deze webtentoonstelling leiden we u door dat restauratieproces, en zoomen we meteen in op de geschiedenis van de globes: wie was Willem Blaeu? Wat was het belang van globes in de 17de eeuw? Wat maakte dit globepaar zo bijzonder? En wie was Baron de Pret de Terveken, de schenker van de globes?

Over de maker en zijn wereldbefaamde hemel- en aardglobes

Willem Jansz. Blaeu

Willem Jansz. Blaeu was een telg van een familie van haringhandelaars, maar koos voor een andere carrière. 400 jaar later zijn zijn globes en atlassen nog steeds wereldberoemd.

Blaeu-globes

De hemel- en aardglobes van Willem Jansz. Blaeu bleven lange tijd de grootste ter wereld en ze waren in de zeventiende eeuw vooruitstrevend op het gebied van cartografische technieken.

Een mooie schenking

De globes van de Erfgoedbibliotheek

In 1836 werden twee globes van Blaeu aan de stad Antwerpen geschonken door baron Philippe Joseph Antoine de Pret de Terveken, de burgemeester van Hemiksem.

Constructie en restauratie van de globes

De restauratie van de globes

De hemel- en aardglobe zijn bijna 400 jaar oud. Zij vertoonden slijtage en beschadigingen door gebruik, oude herstellingen en langdurige blootstelling aan lucht en licht.

Klaar voor de toekomst

Dankzij de conserverings- en restauratiebehandeling en de nieuwe, stofvrije en klimaatstabiele vitrines zijn de hemel- en aardglobe helemaal klaar om verder in de best mogelijke omstandigheden te worden getoond aan hun bewonderaars van vandaag én morgen.

De constructie van een globe

Een globe bestaat uit twee halve bollen in papier-maché, die aan elkaar gelijmd worden. Binnenin de globe zit een houten asconstructie die met metalen krammen aan de binnenzijde van de schil bevestigd is.

Bewonder de globes in detail

Meld je aan voor de nieuwsbrief