Overslaan en naar de inhoud gaan

Vroegmoderne handschriften (1500-1800)

De verspreiding van de boekdrukkunst, de toegenomen geletterdheid en de grotere beschikbaarheid van papier, deden na 1500 het aantal handgeschreven teksten toenemen.

De toenemende geletterdheid en de grotere beschikbaarheid van papier zorgt voor een grote toename van het aantal handgeschreven teksten, niet alleen ‘echte’ boeken maar ook brieven, registers, archiefstukken, kladschriften en kattenbelletjes. De diversiteit van het materiaal is haast niet te overzien. Zo bezit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ondermeer twee handgeschreven kookboeken, het beroemde Walvisboek van Adriaen Coenen en het handschrift van Antverpia Christo nascens et crescens, een belangrijke achttiende-eeuwse geschiedenis van Antwerpen door Joannes Carolus Diercxens, maar daarnaast ook handgeschreven liedjes en gedichtjes, farmacopeeën en gebedenboeken.

Digitaal beschikbaar

Uit de collectie

Walvisboek

Het allereerste boek over walvissen uit de geschiedenis is half-wetenschappelijk en half-legendarisch. Het is van een opmerkelijke schoonheid en van grote waarde.

Vele wonderbaere gheschiedenissen

Anoniem 18de-eeuws handschrift opgedoken

15.09.2020 | Op de valreep konden onze conservatoren het merkwaardige handschrift ‘Hier worden verhaelt vele wonderbaere gheschiedenissen’ verwerven. Veel vragen blijven echter onbeantwoord.

Twee nieuwe topstukken uit onze collectie erkend

Vlaamse Topstukkenlijst

30.04.2020 | Twee geïllustreerde handschriften uit onze collectie zijn door de minister van Cultuur opgenomen in de topstukkenlijst. Het betreft het embleemhandschrift 'Emblemata de fide, spe, charitate' van Guilielmus Hesius en het 'Encronologium episcoporum' van Petrus Henricus Goos. De minister erkent daarmee het belang van deze stukken voor de Vlaamse cultuurgeschiedenis.

Het zeeboek

Erkend als Vlaams Topstuk

10.06.2021 | Het ‘Zeeboek’ is een uiterst zeldzaam voorbeeld van een navigatieboek voor zeelieden, een ‘leeskaart’. Leeskaarten combineren tekst met tekeningen om de weg op zee te tonen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief