Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Ans Brys Foto: Ans Brys

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De bibliotheek voor Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen

Unieke kans

Schatten van de Nottebohmzaal

UITVERKOCHT. Gegidste zomerrondleidingen voor individuele bezoekers.

UITVERKOCHT. Deze zomer zwaait de Erfgoedbibliotheek de deuren van de mooiste historische bibliotheekruimte van België, de Nottebohmzaal, opnieuw open.

Schatten van de Nottebohmzaal

Groepsrondleidingen

Bezoek een van de mooiste en prestigieuze bibliotheekruimtes met uw vereniging of groep. Een gids loodst u doorheen de geschiedenis van het gebouw en geeft uitleg bij de bijzondere boeken die er worden bewaard.

Deze zomer

Camiel Van Breedam in de Nottebohmzaal

Cultuurweekend 2022

Boekcollages van Camiel Van Breedam
zaterdag 27 augustus 2022 van 11:00 tot 17:00
Meer momenten
zondag 28 augustus 2022 van 11:00 tot 17:00

Ontdek de fragiele en poëtische boekcollages van Camiel Van Breedam in de Nottebohmzaal tijdens het Cultuurweekend.

Open Monumentendag

Open Monumentendag 2022

Open atelier en zomerexpo
zondag 11 september 2022 van 10:00 tot 18:00

Open Monumentendag, het moment om lokaal erfgoed te ontdekken. Traditiegetrouw open wij de historische Nottebohmzaal en bekijken we het centrale thema vanuit een eigen invalshoek.

Camiel Van Breedam

Camiel Van Breedam exposeert boekcollages

Expo in de Nottebohmzaal

Kunstenaar Camiel Van Breedam stelt een 40-tal boekcollages tentoon in de Nottebohmzaal, van 15 juni tot 11 september 2022. 

Dienstverlening

Praktisch

Komt u straks langs om de collectie te raadplegen of de Nottebohmzaal te bezoeken? Hier vindt u de nodige praktische informatie, inclusief openingsuren.

Gratis scanservice

Als lid van onze Erfgoedbibliotheek helpen we u vanop afstand verder. Wij maken gratis werkscans van artikels uit tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, bijdragen uit catalogi, etc. en mailen ze u door.

Vacatures

Vacature expert digitalisering

Vacature: Expert digitalisering Erfgoedbibliotheek

Via digitalisering museumcollecties toegankelijk maken voor het grote publiek. Wil je je daarvoor inzetten? Dan ben jij de expert die we zoeken! Je beheert de digitale collecties (Antwerpse geschiedenis, Vlaams cultureel erfgoed en Nederlandse letterkunde) en stelt ze openbaar. Solliciteer nu. We horen graag van je.

Vacature leidinggevend conservator moderne drukken

Vacature: Leidinggevend conservator moderne drukken & verantwoordelijke onderzoek Erfgoedbibliotheek

Midden in de bruisende Antwerpse binnenstad ligt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Ze bewaart en verzamelt meer dan vijf eeuwen Vlaams cultureel erfgoed. Heb je een grondige kennis van de Nederlandse letterkunde en een passie voor bibliotheken en boeken? Word dan de nieuwe verantwoordelijke van het collectie- en aanwinstenbeleid voor de collectie moderne drukken.

Nottebohmzaal

Vacature: Projectleider Google Books in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Museum Plantin-Moretus

Tijdelijk

Stad Antwerpen sloot een overeenkomst met Google om 100.000 titels uit de boekencollecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus te digitaliseren. Ben jij de projectleider die dit grote digitaliseringsproject wil begeleiden en uitvoeren? Heb jij interesse in erfgoed en digitalisering en ben je een straffe projectleider? Solliciteer nu.

De vos is al zijn facetten

Boek 'Gefascineerd door vos'

De vos is terug van weggeweest. We ontmoeten de vos overal, maar waar komt die fascinatie vandaan? Het boek ‘Gefascineerd door vos’ probeert de vele facetten van het sluwe dier in dertig bijdragen te vangen.

Nieuwe directeur voor de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Peter Thoelen

Peter Thoelen nieuwe directeur Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Peter Thoelen wordt de nieuwe directeur van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Hij volgt huidig directeur An Renard op, die met pensioen gaat.

Herbeluister

Podcast Nottebohmlezingen

Een van onze Nottebohmlezingen gemist? Of wilt u een lezing nog eens herbeluisteren? Thuis in de zetel of onderweg in de auto. Vanaf nu kunt u de Nottebohmlezingen altijd en overal beluisteren dankzij onze podcast.

Nieuw

Instaprondleiding achter de schermen

zaterdag 24 september 2022 van 10:00 tot 11:30
Meer momenten
zaterdag 29 oktober 2022 van 10:00 tot 11:30

Hoe gaat het eraan toe in een historische bewaarbibliotheek? Ontdek het tijdens onze rondleidingen achter de schermen.

Presentatie: de tuinboon

Zadenbib en presentatie aan het onthaal

Zadenbib en presentatie vrij toegankelijk aan het onthaal van de leeszaal vanaf zaterdag 26 februari 2022, tijdens de openingsuren. Spring even binnen en laat je verrassen door deze kleine maar fijne selectie, met wetenschappelijke botanische werken, historische kookboeken, en meer!

Om naar uit te kijken

Finis Terrae

Expo - Het einde van een begin
donderdag 17 november 2022 tot zondag 26 februari 2023 van 13:00 tot 17:00

Vijf jaar na het succesvolle project 'Ecce Homo', organiseren Yasmine Geukens & Marie-Paule De Vil van galerie Geukens & De Vil in samenwerking met Eric Rinckhout & Lien Craps voor de tweede keer een grootschalige groepstentoonstelling op verschillende locaties in Antwerpen.

Nieuw voor onderwijs

Heldenflix sprokkelronde

Workshop: Heldenflix

4de tot 6de secundair

Terwijl ze interactief en creatief met oude verhalen aan de slag gaan, verwerven jongeren scherpe inzichten in hoe het publiek van nu wordt bespeeld.

Workshop Cirkelhelden in de Nottebohmzaal

Workshop: Cirkelhelden

3de graad basisonderwijs en 1ste jaar secundair

Interactiviteit en leesplezier zijn troef in deze workshop waarin jonge tieners (eerste) stappen zetten richting inzicht, verhaalanalyse, leeshonger, presentatie en eigen creatie.

Vlaanderen Verbeelding werkt

Meld je aan voor de nieuwsbrief