Overslaan en naar de inhoud gaan

Nottebohmkrant voorjaar 2020

Normaal gezien stond onze rijke Congo-collectie centraal in de Nottebohmlezingen dit voorjaar. Het coronavirus besliste hier anders over. Gelukkig is er nu de vijfde editie van de Nottebohmkrant om u in uw kot van het nodige leesvoer te voorzien.

We doen ons uiterste best om - indien de omstandigheden dit toelaten - alle geplande Nottebomlezingen in het najaar van 2020 te laten doorgaan. Van zodra we hierover meer nieuws hebben hoort u dit van ons. In tussentijd kan u zich met het lezen van de Nottebohmkrant toch al verdiepen in het thema van de lezingen, de onafhankelijkheid van Congo zestig jaar geleden. Bas De Roo, Congo-kenner  en onderzoeker bij Geheugen Collectief, plaatste deze collectie in een juist historisch perspectief. De jonge journalist Lieven Miguel Kandolo beschrijft in een column hoe hij vandaag, als kleinkind van de kolonisatie, met dit verleden probeert om te gaan Maar er is meer. Dit nummer van de Nottebohmkrant is voor de eerste keer extra large, met acht pagina’s leesplezier. Naast de focus op Congo proeft u van enkele nieuwigheden in onze collectie en werking: van digitaal historisch reisplezier over Esperanto naar Beethoven..

Lees de digitale krant, of klik onderaan deze pagina door naar de verschillende interviews in de krant.

 

‘Antwerpen is een koloniale stad’

Als onderzoeker aan de Universiteiten van Gent en Leipzig en het historische projectbureau Geheugen Collectief doorspitte Bas De Roo meermaals de catalogus van de Consciencebibliotheek op zoek naar zeldzame publicaties over Congo en het Belgische koloniale verleden. We vervoegden hem in zijn zoektocht.

Drie eeuwen reisadvies in zakformaat

De Erfgoedbibliotheek digitaliseerde een deel van haar collectie historische reisgidsen van 1631 tot 1919, goed voor 175 titels en net geen 51.000 pagina’s virtueel reisplezier. Deze digitale collectie staat nu volledig online en werpt een bijzonder licht op de langzame genese van het genre.

Mijn werk hier is nog niet af

Wanneer de Vlaamse Esperantobond in 2016 op zoek ging naar een nieuwe bewaarplaats voor hun bibliotheek sprong de Erfgoedbibliotheek in de bres. Niet alleen kregen we een bijzondere collectie cadeau, ook bibliothecaris Cyreen Knockaert verhuisde mee. De voorbije drie jaar voerde hij als vrijwilliger ongeveer 4.000 Esperantoboeken aan onze catalogus toe.

Meld je aan voor de nieuwsbrief