Overslaan en naar de inhoud gaan
Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bij u thuis

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is online altijd open. Bekijk hier ons aanbod; herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online, of duik in de digitale bronnen. We doen ons best om dit uit te breiden om zoveel mogelijk te kunnen betekenen in deze uitzonderlijke tijd. We houden u op de hoogte.

Hieronder vind je een overzicht van ons online aanbod. Neem vooral contact met ons op als je vragen hebt, via telefoon (03/338.87.10) mail of via Facebook.

Duik in onze collecties

Online aanbod

 • In het overzicht ‘Digitale bronnen’ vindt u terug welke databanken, e-tijdschriften en kwalitatieve websites u van thuis uit kan raadplegen. Wij selecteerden alvast volgende handige digitale tools voor u:
  • Het krantenarchief van Gazet van Antwerpen (1891-1999) en van zusterkrant Gazet van Mechelen (1896-1953) is tijdelijk voor iedereen toegankelijk. Het is een van de grootste digitale nieuwsarchieven van het land.
  • Tijdens deze corona-crisis kan iedereen in het bezit van een "Mijn Bibliotheek-profiel" het Gopress krantenarchief raadplegen.
  • De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), met vele duizenden literaire teksten, kinderboeken, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën en portretten die u integraal en digitaal kan doornemen.
  • Flandrica, met topstukken uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. De publicaties zijn geproduceerd in of handelen over Vlaanderen en unica uit het Vlaams patrimonium
  • The Belgian War Press, met vele honderden gedigitaliseerde Belgische kranten die gedurende de twee wereldoorlogen in het geheim werden geschreven, gedrukt en verspreid.
  • Nieuws van de Groote Oorlog, dat toegang geeft tot meer dan 360.000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog, gedigitaliseerd uit de collecties van 13 erfgoedinstellingen in Vlaanderen.
  • BelgicaPress, een krantendatabank van de Koninklijke Bibliotheek van België met meer dan een miljoen krantenpagina's afkomstig uit een 100-tal Belgische dagbladen uit de periode 1831-1950. Kranten ouder dan 100 jaar, meer dan 1,2 miljoen pagina’s, kunt u van thuis uit raadplegen.
  • Delpher, met ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die werden gedigitaliseerd.
  • Abraham - Catalogus van Belgische kranten, een databank van Belgische kranten uit de periode 1830-1950 bewaard in Vlaamse bibliotheken en andere erfgoedinstellingen. Bij meer dan 1150 kranten­titels in Abraham vindt u links naar online edities die u meteen kunt lezen.
  • Het Centraal Bestand Kinderboeken, de gemeenschappelijke kinderboekencatalogus van zeventien Nederlandse instellingen. De catalogus bevat o.a. 240.000 titels van kinderboeken van de zestiende eeuw tot heden, 5.900 jeugdtijdschriften, 2.330 centsprenten en vele links naar digitale versies. Ook de collectie kinderboeken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is opgenomen in deze catalogus.
  • STCV - Bibliografie van het handgedrukte boek in Vlaanderen, Online databank met uitgebreide bibliografische beschrijvingen van drukken die van de pers kwamen in Vlaanderen en Brussel in de zeventiende en achttiende eeuw.
  • Open Library (Internet Archive), dat online toegang geeft tot duizenden (internationale) publicaties.
 • Verschillende van onze historische deelcollecties werden integraal gedigitaliseerd.
  • 175 historische reisgidsen van 1631 tot 1919
  • 400 krantjes gedrukt door Abraham Verhoeven, de eerste krantenuitgever van de Zuidelijke Nederlanden
  • Ons volledige bezit van de Gazette van Antwerpen, de stadskrant van de achttiende eeuw
  • Een groot deel van onze collectie almannaken, die u dag per dag van de zestiende eeuw tot in de 21e eeuw gidsen (in progress – nog niet alle almanakken in ons bezit zijn gescand)

En verder

 • Bezoek de Nottebohmzaal virtueel
 • Kleur onze collecties: We doken in onze collectie en selecteerden de mooiste stukken voor u om in te kleuren. Naar de kleurplaten
 • Na de berentocht nu ook een lettertocht. Ga op zoek naar toevallige letters op straat en in het bos. Naar toevallige letters
 • Ontdek thuis de geschiedenis van het Hendrik Conscienceplein en de Erfgoedbibliotheek met de gratis Antwerp Museum App.
 • Duik in ons podcastarchief van de NottebohmlezingenMiraeus Lectures en Gedichtendag. Goed voor vele uren luisterplezier.
 • In de rubriek ‘uw verhaal inspireert’ (her)leest u interviews met enkele van onze leeszaalgebruikers. Ze vertellen over hun onderzoek en de bijzondere documenten en collecties die ze hiervoor gebruiken.
 • Via deze digitale applicatie kan u inzoomen op de kleinste details van onze globes van Blaeu, die in de Nottebohmzaal staan.

Gluren bij de buren

Is je culturele honger niet te stillen? Dan hebben we nog enkele tips voor je bij onze buren:

Om uw gedachten te verzetten

Herbeluister de Nottebohmlezing van Petra Van Brabandt

In het najaar van 2019 stonden de Nottebohmlezingen in het teken van 'seks, rituelen en muziek'. Filosofe Petra Van Brabandt bekijkt de relatie tussen kunst en pornografie, en laat zien dat beide meer met elkaar gemeen hebben dan we op het eerste zicht denken.

Om u verder te helpen

slimmer zoeken op het web

Slimmer zoeken op het web

Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt, en meer.

Ontdek onze digitale publicaties

Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.500 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.

Catalogus

Catalogus

Ga naar onze online catalogus

Collectie

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verenigt meer dan vijf eeuwen Antwerpse en Vlaamse geschiedenis: u vindt er een unieke en volledige collectie, van zeldzame oude drukken over actuele publicaties tot populaire, hedendaagse tijdschriften. Op papier, op microfilm of digitaal.

Nieuw

Bezoek de Nottebohmzaal virtueel

Verborgen parel nu online te bezoeken

De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En nu ook online.

Ook interessant

Zoekt u een moment van verpozing tijdens de vakantieperiode?

De Erfgoedbibliotheek weet raad

Vakantieperiode in het vooruitzicht. Tijd voor ontspanning of net inspanning. De Erfgoedbibliotheek heeft het voor u.