Overslaan en naar de inhoud gaan
Nottebohmkrant najaar 2021

Nottebohmkrant najaar 2021

Helden in harnas - unieke aquarellen - digitale ridderromans

Dit najaar nemen we u in de Erfgoedbibliotheek mee naar een wereld vol heldhaftige avonturen, zwaardgevechten, magiërs, draken en hoofse liefde. Eind oktober opent de tentoonstelling Helden in harnas, die bol staat van ridderlijke heldendaden en –verhalen. Oorspronkelijk stond deze expo gepland voor het najaar van 2020, maar daar stak de coronacrisis een stevig stokje voor. De oude ridders bleven een jaar in de wachtzaal en maakten plaats voor de helden van vandaag: het zorgpersoneel.

In onze nieuwste editie van de Nottebohmkrant leest u alles over ons boeiende najaar, dankzij de tentoonstelling Helden in harnas. De curatoren van deze expo doen een uitgebreid relaas, waarin ze de achtergrond van ridderromans en hun invloed op moderne Hollywoodfilms verduidelijken. Deze tentoonstelling is een flinke opsteker voor onze organisatie, gezien ze een jaar vertraging opliep dankzij de coronacrisis.

Daarnaast leest u ook hoe we de jongere generaties naar onze Nottebohmzaal leiden via een interactieve workshop rond eeuwenoude ridderromans. Verder in de krant nemen we u op pad door ons digitaal atelier: u ontdekt hoe we de werken minutieus scannen en doorzoekbaar maken. Tot slot leest u het verhaal achter enkele nieuwigheden, zoals onder meer het Zeeboek, een verzamelwerk rond de aquarellen van Pierre Goetsbloets en een overzicht van onze meest opvallende aanwinsten van 2021.

De Nottebohmkrant leest u hier digitaal en is als gedrukte versie ook gratis op te halen in de Erfgoedbibliotheek. Wilt u graag een abonnement op de Nottebohmkrant? Geef uw adres door via mail en ontvang halfjaarlijks een exemplaar per post. 

We wensen u alvast veel leesplezier, en hopen u terug te zien op een van onze activiteiten!

Uitgelicht

Nieuwe aanwinsten

Aanwinsten najaar 2021

Collectie

01.09.2021 |  De collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience groeit voortdurend aan. Ook de voorbije maanden hebben we heel wat boeiende publicaties verworven.

erfgoed in bits en bytes

Erfgoed in bits en bytes

De transformatie van papier naar pixel

Hoe maken we onze collectie zo toegankelijk mogelijk? Het digitaal atelier van de Erfgoedbibliotheek biedt een antwoord op de groeiende vraag naar digitale kopieën van haar collectie.

helden in harnas

Expo Helden in Harnas

“Ridderromans hebben nu nog impact op Hollywoodfilms”

Het najaar van 2021 staat helemaal in het teken van onze expo: Helden in harnas. Dankzij wel vijftig unieke drukwerken en manuscripten kom je vanaf 29 oktober te weten hoe de oude ridderverhalen nog steeds invloed hebben op de moderne manier van verhalen vertellen, zoals bij Game of Thrones en de Star Wars-saga. Onze curatoren  geven je een preview van deze onmisbare tentoonstelling.

stercken hercules

Favorieten van de curatoren

Expo 'Helden in harnas'

Steven Van Impe, Elisabeth De Bruijn en Marie-Charlotte Le Bailly cureerden de expo Helden in harnas. Ontdek welke ridderroman zij als favoriet verkiezen.

Bekijk ook

Nottebohmkrant

Halfjaarlijkse krant

De Nottebohmkrant informeert je twee keer per jaar over de collectie, de werking en activiteiten van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Voorstelling 'Een Held'

Kijken en luisteren

Podcast en filmpjes

In de loop van de jaren passeerde heel wat schoon volk in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en daar kan je ook nu nog van nagenieten. Lezingen, muziek, animatiefilmpjes ... Er is voor ieder wat wils.

Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bij je thuis

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is online altijd open. Herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online of duik in de digitale bronnen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief