Overslaan en naar de inhoud gaan
Nottebohmkrant voorjaar 2022

Nottebohmkrant voorjaar 2022

Gefascineerd door vos

In het kader van het pensioen van directeur An Renard neemt de Nottebohmkrant van dit voorjaar je mee doorheen de vossencollectie van de Erfgoedbibliotheek. Daarnaast staan ook nieuwe aanwinsten, workshops en cursussen in de kijker.

Het voorjaar van 2022 in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience staat in het teken van de vos. Onze directeur An Renard gaat op pensioen en dat vieren we met een programma rond haar sluwe naamgenoot: een boek over vossen in onze collectie dat bij Ans afscheid feestelijk wordt voorgesteld, een reeks Nottebohmlezingen en een cursus ‘Vossenstreken’ door Davidsfonds Academie.

In deze Nottebohmkrant geven we al een voorsmaakje van dat nieuwe boek, en we blikken ook terug op de voorbije twintig jaar met An. Daarvoor laten we vijf van haar compagnons de route aan het woord.

Nog in deze krant vind je een interview met kunstenaar Camiel Van Breedam, die vanaf juni in de Nottebohmzaal tentoonstelt. Verder halen we enkele bijzondere nieuwe aanwinsten voor het voetlicht. Daarnaast verneem je waarvoor je in onze leeszaal terecht kan en lees je alles over onze nieuwe workshop ‘Cirkelhelden’.

Lees de digitale krant hieronder of klik onderaan deze pagina door naar enkele artikels uit de krant.

Uitgelicht

Gefascineerd door vos

VOSSENFEEST

Begin juni neemt directeur An Renard feestelijk afscheid van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. We vroegen aan vijf mensen uit de academische en culturele sector om het feest nu al op gang te trappen. Joke van Leeuwen, Koen Broucke, Erik Martens, Pierre Delsaerdt en Geert Buelens blikken met veel dankbaarheid terug op hun jarenlange samenwerking met An.

‘Dialogus Creaturarum’ (Antwerpen, Gheraert Leeu 1491). De vos bedriegt een kapoen in dialoog 61.

Gefascineerd door vos

COLLECTIE

Ter gelegenheid van het pensioen van onze directeur An Renard duiken we in de collectie op zoek naar sporen van de vos. Zo ontdekten we een uitzonderlijk rijke verzameling fabelboeken en embleemboeken. Conservator Marie-Charlotte Le Bailly licht alvast een tipje van de sluier op over vossenfabels.

'de moordenaars'

Aanwinsten voorjaar 2022

Collectie

15.02.2022 | De collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience groeit voortdurend aan. We stellen graag enkele bijzondere werken aan je voor.

Dirk Draulans

Nottebohmlezingen voorjaar 2022: Vos in al haar facetten

Tijdens de Nottebohmlezingen brengt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience maandelijks een spraakmakende spreker. Die geeft een persoonlijke blik op een thema dat gelinkt is aan de collectie van de bibliotheek en de actualiteit.

Workshop Cirkelhelden

Workshop Cirkelhelden

Jeugdboekenmaand voor scholen

In maart 2022 is het thema voor Jeugdboekenmaand 'Helden en schurken'. We hebben het over dappere helden en bange helden, superhelden en huis-tuin-en-keukenhelden, helden met wapens en helden met woorden. Maar één ding staat vast: zonder held geen verhaal. Voor 2 geluksklassen organiseren we een gratis workshop ‘Cirkelhelden’. Grijp je kans voor jouw klas en schrijf nu in.

De leeszaal

Vijf goede redenen voor een bezoek aan onze leeszaal

Alleen al de inspirerende omgeving maakt een bezoek aan de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience meer dan de moeite waard. Maar voor onderzoekers, studenten, lezers en andere geïnteresseerden zijn er nog minstens vijf andere goede redenen om langs te komen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief